Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Οι αλλαγές στο ΕΣΠΑ


Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου, στις οποίες περιλαμβάνουν την επιτάχυνση της απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Η πρόοδος του ΕΣΠΑ είναι μείζον θέμα γιατί συνδέεται με τη ρευστότητα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις : 
Α. Απλοποίηση Διαδικασιών
-Καταργούμε όσες διαδικασίες δεν χρειάζονται και μειώνουμε τις απαιτούμενες υπογραφές και τα κριτήρια για την ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ, μέχρι τέλους του τρέχοντος έτους.
-Αναμορφώνουμε, τυποποιούμε και κάνουμε ηλεκτρονικό ολόκληρο το σύστημα Δημοσίων Προμηθειών. Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου του 2013.
-Εφαρμόζουμε την προσφάτως ψηφισθείσα νομοθεσία για τη διευκόλυνση των απαλλοτριώσεωνκαι υιοθετούμε πρόσθετα μέτρα για την ταχύτερη προώθησή τους και τον εξορθολογισμό του τιμήματος, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.
-Εξορθολογίζουμε το σύστημα χρηματοδότησης, έως το τέλος του 2012 και της διαχείρισης των έργων, μέχρι την 31η Μαρτίου 2013.
Β. Αναθεωρούμε το ΕΣΠΑ, που αφορά στα έτη 2007-2013, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της παρούσας οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Θα έχει γίνει έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Γ. Εποπτεύουμε διαρκώς τα 181 έργα υψηλής προτεραιότητας. Η  νέα κυβερνητική διάρθρωση που έγινε από τον Πρωθυπουργό και η υπαγωγή των περισσότερων από αυτών, σε ένα Υπουργείο, μας δίνει την δυνατότητα να τα παρακολουθούμε ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.
-Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η  διαπραγμάτευση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020.

Πηγή : Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου