Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Μήνας εξελίξεων για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ



Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και  Δικτύων, να υπάρξουν ανακοινώσεις για συνολικά 3 νεα προγράμματα επιδότησης επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα…


Ανακοινώσεις θα υπάρξουν τόσο για τα προγράμματα που υλοποιούνται σήμερα, όσο για προγράμματα που βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης αλλά και νέα.

Προγράμματα που βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης.
Παράταση από δώδεκα σε δεκαοχτώ μήνες δόθηκε στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της δράσης digi retail ενώ κάτι παρόμοιο συζητείται και για τα έργα του προγράμματος Μεταποίηση στις νέες συνθήκες χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Προγράμματα που βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στον επόμενο μήνα θα δοθεί νέο κονδύλιο για την δράση Εθνικό Αποθεματικό ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα πολλές από τις επιχειρήσεις που την δεδομένη στιγμή ναι μεν έχουν ενταχθεί αλλά τοποθετούνται ως επιλαχούσες στις λίστες.

Ενεργά προγράμματα.
Δυο προγράμματα είναι ανοιχτά προς υποβολή προτάσεων την δεδομένη στιγμή. Πιο συγκεκριμένα, η δράση digi-mobile συνολικού ύψους 30.150.000,00 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να αξιοποιήσουν καινοτόμες εφαρμογές σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών (smartphones) και υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc) και επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Νομό Αττικής.

Παράλληλα ενεργό είναι και το πρόγραμμα 123Β – Αύξηση αξίας δασοκομικών προϊόντων το οποίο στοχεύει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των δασοκομικών προϊόντων μέσω επενδύσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και ίδρυση των πολύ μικρών μονάδων μεταποίησης και στη βελτίωση της εμπορίας των δασοκομικών προϊόντων με επιλέξιμες επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια.

Τέλος ανοιχτό προς υποβολή είναι το τοπικό πρόγραμμα Leader για τους Νομούς Σερρών (έως 17 Σεπτεμβρίου), Γρεβενών (έως 5 Οκτωβρίου) και Βόρειας Πελοποννήσου (έως 2 Οκτωβρίου)

Αναμενόμενα Προγράμματα.
Τρία νέα προγράμματα αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός του επόμενου μήνα.

Η πολυαναμενόμενη δράση ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΠΕΠ ΕΣΠΑ Β φάση) βρίσκεται στο τελικό στάδιο δημοσίευσης καθώς φαίνεται να ξεπερνιούνται και τα τελευταία διαδικαστικά εμπόδια. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μαζικά προγράμματα επιδότησης που «έτρεξαν» στην Ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Επιλέξιμες θα είναι τόσο υφιστάμενες όσο και νέες αλλά και υπό σύσταση επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την έδρα και τον κλάδο δραστηριοποίησης.

Εκτός δράσης θα είναι μόνο η περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς σύμφωνα με απόφαση της τα χρήματα που της αναλογούν θα δοθούν στις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών για την λήψη χαμηλότοκων δανείων που θα ενισχύσουν την ρευστότητα τους.

Πριν την ανακοίνωση για την Β φάση του προγράμματος ενίσχυσης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται η Β φάση του προγράμματος Εξωστρέφεια– Ανταγωνιστικότητα ύψους 30 εκ ευρώ και έχει στόχο την προώθηση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τέλος, σε επικοινωνία που είχαμε με την Κοινωνία της Πληροφορίας ενημερωθήκαμε πως και το πρόγραμμα ICT4growth βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη υποβολής προτάσεων. Η δράση ICT4Growth στοχεύει στην ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας μέσω της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη και την παροχή Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας και τα ποσοστά επιδότησης φτάνουν έως και 80%

H Analysis Business Consulting και το xrimatodotiseis.blogspot.gr παρακολουθούν και σας ενημερώνουν καθημερινά τις εξελίξεις στον τομέα των χρηματοδοτήσεων στην Ελληνική Αγορά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου